BIOGRAFI

Åsa Asptjärn, född 1972 i Boden, uppvuxen i Kristianstad, bor numera i Malmö. Gertrud Larsson, född 1972 i Kristianstad, uppvuxen i Kristianstad, bor numera i Stockholm. Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson lärde känna varandra under gymnasietiden i Kristianstad.

1993 startade de tillsammans med Efva Henrysson, Isabelle Espinoza och Niklas Kraft teatergruppen Trollpackorna. Trollpackorna turnerade över hela Sverige och gjorde även en Nordenturné med den uppmärksammade kabarén Tack så in i helvete.

1996 fortsatte Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson på egen hand och valde att kalla sin nystartade komikerduo för ”Åsa&Gertrud”. Under åren 1996 – 2000 medverkade de varje vecka med radiosketcher i freja, Sveriges Radio, P1. Samtidigt satte de upp föreställningar och kabaréer i Malmö: B-kupan, Kväll Kjell, Best in Show, Best in show – fortfarande. År 2000 medverkade de som manusförfattare och skådespelare i Ronny Erikssons teveserie Farmartankar (SVT).

2001 flyttade Gertrud Larsson till Stockholm och under de följande åren var inte Åsa&Gertrud särskilt aktiva. Hösten 2004 beslutade de sig äntligen för att göra en ny föreställning, vilket resulterade i Trevligt och bra som hade premiär på Victoriateatern i Malmö i april 2005. I denna föreställning medverkade även Efva Henrysson samt musikerna Annakarin Bunnel och Jenny Svenberg.

Trevligt och bra har sedan dess spelats i olika varianter och på olika platser i landet, men framförallt på Klara Soppteater på Stockholms Stadsteater.

I samarbete med produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn spelade Åsa&Gertrud i början av juni 2006 in ett pilotprogram för Sveriges television. Programmet, som kort och gott hette Åsa&Gertrud ingick i serien Humorlabbet och sändes i SVT november 2006. (Klipp ur programmet hittar du på sidan sketcher/teve och på Åsa&Gertruds youtube-sida.)

Samma månad hade föreställningen Nya revyn – alla ska le premiär på Klara Soppteater, Åsa Asptjärn och Gertrud Larsson skrev manus, men medverkar inte själva.

Våren 2007 åkte Åsa&Gertrud ut på turné med Riksteatern med föreställningen Trevligt och bra med Åsa&Gertrud. Duon uppträdde under turnén tillsammans med tre olika musiker, Miss Li, Maia Hirasawa och Gustav Svedung. Ständig kapellmästare var kontrabasisten Clas Lassbo.

I april 2008 var det äntligen dags för en helt ny föreställning av och med Åsa&Gertrud: Ganska fantastiskt (- en rätt unik upplevelse). Ganska fantastiskt hade premiär på Victoriateatern i Malmö och fick ett bejublat mottagande.

1 november 2008 debuterade Åsa&Gertrud i Radioteatern, Sveriges Radio, P1, med pjäsen Turkudden. Åsa&Gertrud stod för manus, medverkan och regi. Hösten 2009 tävlade Turkudden i radioteaterklassen i Prix Europa i Berlin och kom på sjätte plats. I februari 2011 var det premiär för en ny radiopjäs av och med Åsa&Gertrud: Mörkrets Ärta.

2015 fick Åsa&Gertrud det prestigefyllda uppdraget att skriva Sveriges Radios julkalender. Resultatet blev ”Månsaråttan”, som fick ett mycket positivt bemötande.

Året därpå, 2016, började Åsa&Gertrud att tillsammans med producenten Magnus Berg på Sveriges Radio Drama göra satirserien Utkantssverige, som sänds i Godmorgon, världen! i P1. Utkantssverige sänds under sommaren, vid jul och till påsk, och så här långt har det blivit fem säsonger med sammanlagt 80 avsnitt. Utkantssverige finns även som pod. Åsa&Gertrud står för manus och medverkan i samtliga roller. Magnus Berg står för produktion och ljuddesign.

Tillsammans skrev Åsa&Gertrud pjäsen ”Surströmning”, som under 2017 spelades på sex danska teatrar. De var också huvudförfattare till den politiska kabarén ”Vinnaren tar allt”, som produceras av Medborgarbandet i samarbete med Malmö stadsteater och som spelades våren 2018.  Hösten 2020 spelades deras gemensamma verk om Gustav Vasa, ”Kalas med Vasa” på Byteatern i Kalmar.

Gertrud Larsson är dramatiker, senast aktuell med ”Tidningshuset som Gud glömde” som spelades på Göteborgs stadsteater under hösten 2017. Våren 2020 skulle hennes pjäs om Refaat El-Sayed ”Årets svensk” haft premiär på Uppsala stadsteater, men föreställningen sköts upp på grund av corona.

Åsa Asptjärn är författare och har utkommit med tre kritikerrosade romaner om antihjälten Emanuel Kent: ”Konsten att ha sjukt låga förväntningar” (2014), ”Manifest för hopplösa” (2015) och”Rimligt lyckade ögonblick” (2017).  Hon har också gett ut ”Wursten och Veganen” (2017) och ”Perfekt väder för lidande” (2020). Samtliga titlar har utgivits på Bonnier Carlsen.

.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s